Tilbake til start Engelsk versjon av blog'en


Jeg har pleiet bilen min i helgen, hele helgen. Tenkte å fortelle litt om bilpleie for videregående, når man har kjøpt en bil for 200-300-400-500-600 tusen kroner (og det er etter skatt, prøv å tenk på hvor mye brutto lønn det tilsvarer ... (sad) ) er det jo litt snodig om man ikke skal ta godt vare på kjøretøyet.

PS! Klikk på linkene for å finne link til de produktene jeg bruker. Du kan også klikke på bildene til høyre i margen for å se større utgaver

Jobben startet på fredags ettermiddag, med snøen lavende ned, og mørket hadde allerede senket seg. Men jag hadde satt av denne helgen for å vinterklargjøre kjerra. Måtte spyle av snøen og så sprøytet jeg over med avfetting. Sterk blanding, ca 1 del avfetteing +2 deler vann. Lot det virke 5-10 minutter og så spylte jeg av. Deretter vasket jeg bilen med bilsåpe relativt sterk blandet (50-60 ml ? på 16 liter) og bruker da stor bøtte med gritguard. Det er viktig å bruke en slik bøtte for den har et gitter i bunnen som sørger for at dritten blir liggende der og ikke svever rundt i vaskevannet. Vannet er varmt, 40-50 grader, og favorittvasketøyet mitt er en Waschpudel fra Swissvax. Den er veldig god å holde i og gjør en veldig fin jobb. Siden den er laget av microfiber vasker den godt, og slipper møkka lett når den skylles i vannet. Det er også kjekt at den er helt hvit, for da er det lett å sjekke om den er møkkete eller ikke.

Men bilen er ikek helt ren etter å ha blitt vasket, det er alltid endel nupper og annet asfaltdritt som sitter fast i lakken, da må man gå i gang med clay. Det er en leirklump som man gnir over alle områder som har nupper og den bare spiser møkka. Etterhvert er calyen blitt sort av møkk, da skal man bare brette den med møkka inn i midten og da er det kommet fram en ren side som man kan fortsette med. Fantastisk liten greie. Lakken er blank og slett som en barnerumpe etterpå.

Så avslutter jeg med en kjapp vask og skyll og de områdene som er clay'et. Da er bilen ren og klar  for polering. men først må det tørkes skikkelig. Her finnes det noen ganske gode tørkehåndduker  som du tørker bilen med. eg bruker også trykkluft til å blåse lister o.l. med for å unngå at det renner vann senere.

Så må bilen stå i garasjen og tørke til neste morgen.

Neste dag er det polering. Jeg brukte denne gangen Duragloss PC 101 polish. den renser forsiktig og fresher opp lakken. Legg på et tynt lag med en påføringspad og lar den tørke. Så tar man av med en microfiber klut. Det er det eneste som funker.

Da er bilen polert og egentlig ganske blank og fin, men man må legge på en lakkforsegler. Jeg har brukt CG Jetseal, det finnes massevis av forskjellige lakkforselgere. Jeg valgte denne for den herder ganske raskt. 2 strøk er anbefalt. Da er du egentlig ferdig, bilen er klar for en lang vinter.

Jeg gjorde et lite eksperiment denne gangen og la på Svisswax Shield som er en biilvoks utenpå. Den beskytter ytterligere, men har ikke så lang holdbarhet, så jeg er litt usikker på om det har god nok effekt. Derfor lot jeg halve panseret være uten voksen, for å se ut over de neste ukene om det er noe forskjell.


I tillegg fiffet jeg opp sommerfelgene. Det var tidligere vasket skikkelig, men også felger må poleres. Så jeg polerte de med felgvoks. Det er faktisk veldig viktig om man vil holde felgene blanke og fine. Jeg polerte vinterfelgene 2 ganger før jeg satte de på. det er enda viktigere å gjøre dette med vinterfelgene for at de skl motså all saltet vi har i Norge. Og så må man vaske felgene ofte. Til slutt lag jeg godt på med dekkoppfrisker. med en påføringssvamp Da bli hjula sorte og blanke. Akkurat dette er jo bare for nytelse av pene dekk. Alt det annet jeg har gjordt er for å bevare bilen.
I tillegg tok jeg en rengjøring av bilen innvendig, men støvsuging og støvtørk. Her bruker jeg en microfiberklub sam samme type som nevnt ovenfor og AutoGlym Interiør Shampo. Da fjerner jeg all drift fra dører og annet plast i bilen. Til skinnsetene bruker jeg AutoGlym Leather Cleaner . Se AutoGlym produkter for mer info.

Og jaggu tok jeg meg tid til å pusse vinduene innvendig med en glassrens og en vindusklut.

Galskap ? Selvfølgelig, men sånn er det men noen hobbyer. Les mer om galskapen her : http://www.detailersclub.no/

Her er resultatet : (Klikk på ett av bildene for å få lysbildefremvisning) Eller flere bilder på flickr