Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.


Advanced Flow Utgave, se her : Homey Flow For Maximum Effektstyring (Advanced Flow)


Info

Under arbeid.... Stay tuned, driver å optimaliserer litt

NB! Det er 'beta' så jeg driver å tester ulike scenarioer

Update 18.Des 2021 : Tibber har endret prisnivåene til High, Normal og Low. Flow må da jsueres ihht det

Beskrivelse av konseptet:

Selv om jeg her bruker Tibber Pulse, Easee laderobot og Homey, så vil jo andre tilsvarende produkter kunne løse dette med samme prinsipp.

Jeg ønsker at mitt forbruk gjennom en time ikke skal overstige 10 kWh. Normal vil dette kun skje når jeg lader bilen. Ofte er det slik at ladingen vil foregå på det tidspunktet hvor prisen er lavest, derfor vil jeg prioritere billading.

Jeg anser også det å drive med akkumulert forbruk gjennom en time til å være for komplisert, og velger heller en enklere algoritme

Dermed overvåker jeg øyeblikksforbruket og når det overstiger en grenseverdi starter jeg en flow. Men hvis det bare var en veldig kort effekttopp, så gjør jeg ingenting ut over å starte en timer på ca 60 sekunder for å sjekke om effekforbruket fremdeles er over grensa etter ventetiden. Det er først da jeg starter med aktive handlinger. Det er 2 ting jeg kan gjøre om forbruket er for høyt : 

  1. Slå av varmtvann når lading
  2. Sette og sette oppvarming i feriemodus
  3. Redusere ladestrømmen opp eller ned i steg på 1A etter behov.

Siden jeg prioriterer høy ladeeffekt, så iverksetter jeg pkt 1 først og setter i gang en timer på 60 skunder hvor jeg sjekker effekforbruket etter at pkt 1 er iverksatt. Hvis f.eks varmtvann akkurat kjørte oppvarming (2 kW), kan det hende at dette var nok effekt reduksjon (inkludert feriemodus på oppvarming). Hvis det ikke er nok for å komme under effektgrensen, så senker jeg ladestrømmen med 1A hver 60 sekund til jeg kommer under grensen. Jeg fortsetter å sjekke og ev senker ladestrømmen med 1A til man kommer under en grenseverdi. I tillegg har jeg en nedre grenseverdi som vil trigge økningen av ladestrøm med 1A . Dette er fordi at det kan være strømforbukere som ikke er oppvarming som har slått seg av. f.eks fryser, kjøleskap, ettervarme i ventilasjonsanlegg o.l.


Håndtere høy strømpris.

Etter at strømprisene har nådd nye høyder, har jeg også iverksatt ulike tiltak for å justere ned strømforbruket i huset når det ekstreme strømtopper. Det har betydd justeringer av flowene som ble opprette initielt. Hovedsaklig er det å ta hensyn til om det er en aktiv strømsparing via andre flows. det kompliserer flowene, men de fleste tilfellene er håndtert. 

Jeg bruker mange variabler for dette, er litt glad i tilstandsmaskinliknende saker. 

Eksempler man må ta hensyn til er f.eks om varmtvann er slått av pga høy pris, og når lading avsluttes må man sjekke andre tilstander før man ev slår på varmtvann.

Videre har man satt at det ulike strømpris profilene gjennom ett døgn, kan få algoritmene til å behandle 'nattetimene' som svært dyre om f.eks det har vært noen timer med ekstrem dropp i prisen, da blir gjennomsnittsprisen veldig lav. Hvis man da bruker f.eks pris over 15% av dagens gennomsnitt for å styre om varmtvann eller husoppvarming skal endret, så kan man få noen ubehagelige bieffekter.

Jeg har brukt 15% over dagens gjennomsnitt til å initiere oppvarming, og har opplevd at dette kan slå ut så mye om 8-10 timer i strekk, og da ender man opp med iskaldt hus og kalde gulv, så jeg kommer til å optimalisere dette. Det er imidlertid vanskelig å lage en regel som når både en kort spike og ev en lang ujevn priskurve.

Jeg har faktisk laget en liten app som kan brukes for å visualisere hvordan dette slår ut i løpet av et døgn. Den kan du se her 

Hvis man velger å bruke f.eks over 15% av snittpris, treffer man veldig godt på en dagen med en tydelig spike, men fungerer dårlig hvis det er en tydelig dropp. Velger man et visst antall timer, f.eks de 6 dyreste timene i døgnet, vil man ikke oppnå at strømstyringen blir inaktiv hvis prisen er veldig jevn gjennom hele døgnet.

Så om jeg kommer på en bedre løsning, vil jeg oppdatere denne artikkelen.


   



PS! Klikk på bildene for å få en større utgave

...