Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

 

 

...

 

Innhold

Table of Contents

 

Først en introduksjon til selve prosessen

Det er fullt mulig å starte med en skjermbildeprint fra Google Maps, Norge i Bilder eller Gule Sider og så går man inn i et tegneprogram og tegner kartet manuelt med høydekurver, stier, veier, bygninger, stup, vegetasjon osv. Slik ble det vel nærmest laget i ‘gamle dager’.

Nå er det slik at kartdata fra Statens Kartverk er tilgjengelig for alle og det er mer vanlig å ta utgangspunkt i kartfiler fra Staten Statens Kartverk, og det er det som vil være utgangspunktet for denne artikkelen.

...

  1. Installere OOMapper
  2. Starte et nytt kartprosjekt

 

 

Tip

Tips: Du kan klikke på alle bildene for å se en større utgave

 

Beskrivelse av prosessen

Det er mulig å importere objekter direkte fra DXF filer, men ofte er disse filene som er basert på laserkurver altfor detaljerte og inneholder detaljer som ikke er egnet på et orienteringskart. derfor er teknikken at man importerer objektene i en egen omap-fil og legger det inn som et bakgrunnsbilde i hovedfilen. Så tegner man manuellt over objektene og lager 'egne' kurver som er mer leselige til orientering. Ofte vil man glatte over ekstreme detaljer som en o-løper aldri vil se eller oppfatte. Man skal gjøre kartet lesbart, altså. Det betyr at man noen ganger pynter litt på sannheten. Det er helt normalt og OK å gjøre.

Starte et nytt kartprosjekt

Start opp OOMapper og velg Nytt kart ..

Velg målestokk 1:4000

Man står da med en helt tomt prosjekt og her må man starte helt fra starten. 

Image Added

Jeg har fått DXF filer fra kommunen gruppert på flere kategorier. Høydekurver, vei, vann, bygning osv. Les om DXF filer i avsnittet om kartdatafiler

Importere høydekurver

Jeg starter med å importere kurvefilen. Menyvalget er Fil, Importer. Så henter jeg filen gullaug_terreng.DXF fra mappen med DXF filer.

Det kommer så opp en dialogboks hvor jeg lar valgene stå som vist under

Image Added

Deretter får jeg en ny dialogboks, her er det viktig å svare 'No', ellers får man en mengde linjer gjennom alle punktene, og det ønsker vi ikke her.

Image Added


Mest sannsynlig får du opp bare et blankt vindu, men da klikker du bare på 'Vis hele kartet' symbolet som er vist under.


Image Added


Tegne høydekurver

Slik ser det ut nå : Her er bare sorte streker, men alle disse er da høydekurver. Disse må da gjøres om til rette symbolverdi som er høydekurve.

Image Added

Bruk zoom knappene ( + og - symbolet i menylinjen)

Lagre denne filen som høydekurver.omap


Så må du klikke på en kurve, og deretter klikker du på '101 Contour' symbolet. Avslutt med å trykke på Ctrl+G knappene, da byttes symbol fra sort strek til korrekt symbol som er høydekurve.

Image Added


Da har du fått en brun fin høydekurve:

Image Added


Du må så klikke å en og en kurve og trykke Ctrl+G på hver enkelt kurve til alle sorte strekene er blitt brune. Det er mye arbeid, men det er mye arbeid med å lage kart fra bunnen....

Det finnes et avansert trix : Manipulering av XML fil for høydekurve. Det er kun for viderekomne, men er også en mulighet for å spare arbeid.

Når man har konvertert alle høydekurvene, ser bildet slik ut :

Image Added

Nå lagrer jeg filen for å ikke miste arbeidet som er gjordt. Jeg lagrer filen som Høydekurver.omap.

Importere bygninger som bakgrunnsfil

Neste steg er å importere bygninger. Det er smart å gjøre tidlig, for i de senere stegene, kan man bruke bakgrunnsbilder til tegningen og da er bygningene fine ankerpunkt nå man skal tegne.

Standard måte er å først importere DXF filen i en tom OOM fil og lagre alle objektene i egen OOM fil som tas inn i hovedfilen som en bakgrunn.

  1. Åpne tom OOM fil, i 1:4000 som beskrevet under 'Importere høydekurver'
  2. Importer DXF filen som beskrevet under 'Importere høydekurver'
  3. Da kan du lagre filen som 'Bygninger-Bakgrunn'. Det skal se ut omtrent som vist i bildet under

Image Added

Neste steg er å tegne over alle strekene fra DXF filen og lage ekte bygninger i dette kartet. Husk å lagre jevnlig.

Slik tegner du bygninger.

Velg 526.1 symbolet og velg rektangel verktøyet Image Added

 

Image Added

 

Så kan du tegner over bakgrunnsstrekene fra importen. Start i et hjørne og tegn rundt hele bugningen. Avslutt med Enter-tasten. Du må regne med å bruke flere forsøk før det sitter.

Image Added

 

 

Slik ser det ut når du er ferdig :

Image Added

 

Så må man jobbe seg nøysomt gjennom hele området og tegne inn alle bygninger. Husk å lagre jevnlig.

Tegne inn byginger i hovedfilen

  1. Åpne Høydekurver.omap
  2. Velg bakgrunnsbilder, Åpne bakgrunnsbilde
  3. Velg så Bygninger-Bakgrunn som du lagret i forrige steg
  4. Lagre filen som 'GullaugSkoleKomplett.omap'

 

Slik ser det ut nå. Her har jeg bare tatt inn et par bygninger for å vise framgangen. Legg merke til at man kan gå tilbake til bygningsfilen og tegne inn flere hus og lagre. Hvis man åpner GullaugSkoleKomplett på nytt, vil de nye bygningene tas inn i hovedfilen.

 

Image Added

 

 

 

Norge i Bilder vs Google Maps

Nå er det på tide å importere satelittbilder. Her er Norge i Bilder et veldig godt alternativ, men også Google Maps er et alternativ.

I dette tilfellet er Google maps betydelig bedre enn Norge i Bilder. Dette kan sikkert variere, så man bør sjekke dette. Også Gule Side Kart er en mulighet.

Image Added

 

Importere veg

Neste steg er å importere vei fra kartdatafilene. Jeg importere da filen gullaug_veg.DXF inn i det eksisterende prosjektet. På nytt får jeg en mengde sorte streker, men her må man bruke mer kløkt for å tegne inn veiene.

Slik ser det ut nå:

Image Added


Alternativ: Hente kart fra kommunen

http://kart2.nois.no/lier/Content/Main.asp?layout=lier&time=1424016249&vwr=&MapType=png


Det finnes også kart fra kommunen som inneholder både bygninger, vegetasjon, høydekurver osv. Disse kan også brukes som mal for å tegne inn kart. Dette er sannsynligvis det enkleste alternativet for de som ikke får DXF filer fra kommunen. Under er et eksempel fra Lier kommune for samme område som vi her jobber med. Her lagrer jeg en skjermbildeprint som en fil og tar denne inn som et bakgrunnsbilde.

Image Added


Importere bakgrunnsbilde i et eget lag

Hvis man har fått lagret en bilde, så er det viktig å importere dette som et eget lag i modellen. Årsaken til dette er at da kan man slå av/på visningen av bildet, samt at man kan justere både høyde, bredde og rotering slik at bildet stemmer helt overrens med resten av kartet. Senere kan laget fjernes når det er tegnet inn i kartet. Slik gjør du det:

  1. cc
  2. cc

 



Når du har lagt inn bildet som et bakgrunnslag, kan du finjustere størrelsen(skaleringen) og ev rotering slik at bakgrunnen stemmer helt eksakt med de georefererte høydekurvene. Det gjør du med å velge Rediger, plassering i Innstillinger ( Ctrl-Shift+9)

Image Added


Under viser de 2 røde pilene at 2 forskjellige høydekurver stemmer overens med 2 høydekurver på bakgrunnsbildet. Her er det verdien x-akse og y-akse som er justert.

 

 

Image Added