Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Slik ser det ut nå. Her har jeg bare tatt inn et par bygninger for å vise framgangen. Legg merke til at man kan gå tilbake til bygningsfilen og tegne inn flere hus og lagre. Hvis man åpner GullaugSkoleKomplett på nytt, vil de nye bygningene tas inn i hovedfilen.

 

 

 

 

Norge i Bilder vs Google Maps

Nå er det på tide å importere satelittbilder. Her er Norge i Bilder et veldig godt alternativ, men også Google Maps er et alternativ.

I dette tilfellet er Google maps betydelig bedre enn Norge i Bilder. Dette kan sikkert variere, så man bør sjekke dette. Også Gule Side Kart er en mulighet.

Image Added

 

Importere veg

Neste steg er å importere vei fra kartdatafilene. Jeg importere da filen gullaug_veg.DXF inn i det eksisterende prosjektet. På nytt får jeg en mengde sorte streker, men her må man bruke mer kløkt for å tegne inn veiene.

Slik ser det ut nå:


Alternativ: Hente kart fra kommunen

http://kart2.nois.no/lier/Content/Main.asp?layout=lier&time=1424016249&vwr=&MapType=png


Det finnes også kart fra kommunen som inneholder både bygninger, vegetasjon, høydekurver osv. Disse kan også brukes som mal for å tegne inn kart. Dette er sannsynligvis det enkleste alternativet for de som ikke får DXF filer fra kommunen. Under er et eksempel fra Lier kommune for samme område som vi her jobber med. Her lagrer jeg en skjermbildeprint som en fil og tar denne inn som et bakgrunnsbilde.

Image Added


Importere bakgrunnsbilde i et eget lag

Hvis man har fått lagret en bilde, så er det viktig å importere dette som et eget lag i modellen. Årsaken til dette er at da kan man slå av/på visningen av bildet, samt at man kan justere både høyde, bredde og rotering slik at bildet stemmer helt overrens med resten av kartet. Senere kan laget fjernes når det er tegnet inn i kartet. Slik gjør du det:

  1. cc
  2. cc

 



Når du har lagt inn bildet som et bakgrunnslag, kan du finjustere størrelsen(skaleringen) og ev rotering slik at bakgrunnen stemmer helt eksakt med de georefererte høydekurvene. Det gjør du med å velge Rediger, plassering i Innstillinger ( Ctrl-Shift+9)

Image Added


Under viser de 2 røde pilene at 2 forskjellige høydekurver stemmer overens med 2 høydekurver på bakgrunnsbildet. Her er det verdien x-akse og y-akse som er justert.

 

 

Image Added